BLOGI

Harrastuksesta hyvinvoinnin tukipilariksi: Näin uusi lähestymistapa laulamiseen muutti koko elämäni

May 06, 2024

 Melkoinen väite”, ehkä ajattelet. Miten muka laulaminen voisi muuttaa koko elämän? Kysehän on vain…noh, laulamisesta. Harrastuksesta. Ajanvietteestä. Yhdenlaisesta taidemuodosta…ja viihteestä. Upeasta asiasta toki; asiasta, joka voi kaunistaa elämää ja tuoda paljon iloa… yhdessä muiden kanssa laulaessa myös ystäviä ja hauskaa sosiaalista elämää…mutta tuskin se koko elämää kuitenkaan voi muuttaa…?

 

Väitän edelleen, että voi. Ja se voi muuttaa myös sinun elämäsi jos niin haluat. 

Haluatko kuulla miksi?

Anna kun kerron sinulle oman tarinani.
 

Musiikki on kuulunut elämääni aivan pikkutytöstä lähtien: lauloin jo ennen kuin osasin puhua, enkä ole tähän päivään mennessä lopettanut. Olen laulanut yksin ja erilaisissa kokoonpanoissa 35 vuoden ajan; lapsi- ja nuorisokuorossa, opiskelijakuorossa, kamarikuoroissa, lauluyhtyeissä,…ohjelmistoa kansanlauluista suuriin orkesteriteoksiin ja oopperaan, keskiajan ja renessanssin musiikista varsin kokeellisiin nykysäveltäjien tuotoksiin. Soitin koko nuoruuteni myös varsin intensiivisesti pianoa ja opiskelin sitä sittemmin ammattiopiskelijana Sibelius-Akatemiassa.

 

Laulaminen on aina ollut ehdottomasti rakkain harrastukseni; oikeastaan elämäntapa, joka on tuonut elämääni uskomattoman paljon iloa ja elämyksiä. Laulamisen kautta olen saanut kokea monet elämäni hienoimmista hetkistä.

 

Kaikesta tästä huolimatta aloin joitakin vuosia sitten yhä selkeämmin kokea, että jotain puuttui. Tavanomainen tapa nauttia musiikista sitä harjoittamalla, esittämällä ja kuuntelemalla oli kyllä monella tapaa antoisa, mutta jossain sisimmässäni tiesin, ettei se ole koko totuus...että on olemassa jotain enemmän; jokin paljon syvempi taso, jokin valtava voima, joka tuntui olevan tämän tavanomaisen lähestymistavan ulottumattomissa.

 

Aloin kaivata yhteyttä tähän mystiseltä tuntuvaan syvempään ulottuvuuteen yhä kiivaammin. Eikä kyse toki ollut pelkästään musiikista, vaan myös ylipäätään itsestäni ja koko elämästäni. Olin levoton ja turhautunut, sillä kaipasin jotain, jota en osannut edes pukea sanoiksi. Jokin tuntematon asia yksinkertaisesti puuttui ja lopulta suorastaan huusi poissaolollaan.

 

Näin jälkiviisaana on toki helppo sanoa mistä oli kyse: kaipasin kipeästi yhteyttä itseeni ja Elämään, tämän suuren sinfonian perimmäiseen olemukseen. Ääneen kaiken musiikin taustalla.

 

Maailmankaikkeus onneksi kuuli huutoni ja järjesteli asiat parhain päin. Tulin elämässäni ravistelluksi monin tavoin hereille, minkä myötä pääsin sukeltamaan syvemmälle itseeni…ja aloin prosessin myötä myös tietoisesti hahmottaa yhä selkeämmin miten paljon suuremmasta asiasta äänessä ja musiikissa onkaan kyse kuin mitä olin koskaan aikaisemmin ymmärtänyt. Olin melkoisen häkeltynyt…ja samalla tuntui kuin olisin saapunut vihdoin takaisin kotiin. Olin löytänyt äänen ja musiikin syvemmän, henkisen ulottuvuuden.

  

Päädyin myös opiskelemaan transformatiivista ääntä ja musiikkia Kaliforniaan, California Institute of Integral Studies -nimiseen yliopistoon, ja myöhemmin joogista äänenkäyttöä myös Intiaan Dhrupad-mestari Pt. Uday Bhawalkarin oppiin. Matka on ollut uskomaton ja se on avannut musiikin maailman aivan uudella tavalla. Suhteeni ääneen ja musiikkiin on käynyt läpi lähes totaalisen transformaation ja sen tuloksena on syntynyt aivan uudenlainen tapa ymmärtää ja käyttää ääntäni. Samalla myös koko muu elämäni on muuttunut läpikotaisin, niin ulkoisesti kuin etenkin sisäisesti.

 

Tämä uudenlainen tapa käyttää ääntäni perustuu huomattavasti laajempaan ja kokonaisvaltaisempaan näkemykseen äänestä ja musiikista. Sen tuloksena olen lopulta ymmärtänyt sen, minkä olen uskoakseni intuitiivisesti aina tiennyt: Musiikin perimmäinen tarkoitus ei ole sen esittäminen ja siitä nauttiminen (vaikka tälläkin on toki tärkeä roolinsa) vaan erityisesti sen potentiaali muuttaa meitä sisäisesti: avata ja tasapainottaa monella tasolla, nostaa kohti korkeampia taajuuksia ja tietoisuutta, ja auttaa löytämään se tila mistä kaikki syntyy - hiljaisuus.

 

Kun laulamista lähestytään tästä holistisesta (joogisesta) näkökulmasta, ovat sen vaikutukset “tavanomaiseen laulamiseen” verrattuna vielä paljon laajemmat. Oma ääni tällä tavoin hyödynnettynä ei tuota pelkästään hetkellistä nautintoa, iloa ja riemua, vaan toimii valtavan voimallisena itsetuntemuksen ja eheytymisen työkaluna, joka kuljettaa kohti selkeyttä, sisäistä rauhaa ja pysyvämpää kukoistusta. Se avaa mahdollisuuden olla yhteydessä autenttiseen itseesi ja perimmäiseen olemukseesi ja tulla siten kuulluksi itsellesi syvällä tavalla.

  

Kokemukseni mukaan holistinen/jooginen lähestymistapa omaan ääneen ja sen käyttämiseen tarkoittaa kuitenkin usein melkoista suunnanmuutosta. Tätä muutosta voisi kuvata esimerkiksi siirtymisenä monimutkaisuudesta yksinkertaisuuteen...

...ulkoisesta äänestä sisäiseen ääneen...

...tekemisestä olemiseen...

...korvilla kuuntelusta syvään kuunteluun...

…mielestä sydämeen.

 

Mutta vaikka muutos olisikin varsin perustavaa laatua oleva, on se kuitenkin jokaiselle meistä täysin mahdollinen. Eikä sen mukanaan tuomia mahdollisuuksia todella kannata jättää käyttämättä, sen verran huikeasta voimavarasta on kyse!

 

Itse koen, että löytämäni uudenlainen tapa käyttää ääntäni on toiminut (ja toimii jatkuvasti) hyvin suorana reittinä korkeamman itseni luo, luoden tilaa, jossa voin kuulla syvemmin ja selkeämmin viisaan sisäisen ääneni - sydämeni äänen. Edelleen laulan myös “tavanomaisella tavalla”, mutta tämän lisäksi laulamisesta on tullut jotain paljon syväluotaavampaa. Siitä on tullut päivittäinen keino pitää huolta hyvinvoinnistani ja lisätä elämääni korkeataajuisia värähteitä: rauhaa, iloa, luottamusta. Varmuus äänestäni ja itsestäni on myös vapauttanut olemaan maailmassa se kuka syvimmiltäni olen ja ilmentämään minun kauttani tapahtuvaa. Ääneni kanssa työskentely on puhdistanut sisäisesti ja luonut tilaa, johon uusia asioita on voinut saapua. Sen avulla saavun aina takaisin kotiin sisäiseen hiljaisuuteen jos olen hukannut itseni maailman melskeeseen.

 

Enpä olisi vielä muutama vuosi sitten kuvitellut, että käsitykseni musiikista (asia, jonka kuvittelin tuntevani lähes kuin omat taskuni...hah!) voisi uudestisyntyä näin merkittävällä tavalla…ja että rakas harrastukseni laulaminen voisi antaa elämääni vielä näin paljon enemmän. Ja kaiken kukkuraksi matka taitaa olla vasta alkumetreillä. Huh!

  

Kaiken kokemani pohjalta uskon palavasti äänen valtavaan voimaan ja potentiaaliin nostaa meidät niin yksilöinä kuin kollektiivisesti uudenlaiseen kukoistukseen. Ääni voimakkaana eheytymisen ja hyvinvoinnin työkaluna on auttanut jo valtavaa määrää ihmisiä - joskaan ei lainkaan niin monia kuin mihin sillä olisi mahdollisuus. Siksi haluan ehdottomasti tehdä parhaani, jotta sen hyödyt saadaan laajemmin ihmisten käyttöön.

 

- Anna

 

(julkaistu alunperin 13.11.2021)

 

 

TILAA ILMAINEN OPAS "SUPERVOIMANA OMA ÄÄNI"

Saat viisi käytännön vinkkiä, joiden avulla voit alkaa hyödyntämään oman äänesi transformatiivista voimaa elämässäsi ja tehdä äänestäsi lopulta huikean hyvinvointiasi tukevan työkalun.

Tietosi ovat turvassa!