BLOGI

Kun laulaminen jännittää ja pelottaa...tiesitkö, että syy siihen on mitä kaunein?

May 06, 2024

Kurkkua kiristää ja kuristaa, kädet hikoavat, keho on kauhusta kankeana. Haluaisin laulaa siinä missä muutkin, itsevarmana ja rentona, äänestäni nauttien…mutta ääneni tuntuu jumittavan jossain, ja ulos tulee lähinnä epävarmaa ja tärisevää rohinaa. Koetan huomata miltä oikein kuulostan, tarkkaillen samalla muiden reaktioita ja miettien kelpaanko. Saako ääneni olla tällainen, olenko minä riittävän hyvä näin?

 

Ehkä sinäkin olet kokenut joskus jotain tämän suuntaista? Mikäli näin on, kerron heti alkuun, ettet ole tilanteessasi lainkaan yksin. Hiljattain tekemäni kyselyn mukaan suhde omaan ääneemme on valtaosalla ihmisistä haastava: jopa 75% kyselyyn vastanneista kertoi olevansa joko täysin jumissa äänensä kanssa, tai vähintään kokevansa huomattavia epävarmuuden, jännityksen ja riittämättömyyden tunteita laulaessaan muiden ihmisten kanssa.

 

Miksi oman (laulu)äänemme käyttäminen sitten niin usein jännittää ja pelottaa?

 

Syy tähän on mielestäni varsin yksinkertainen (ja kaunis!): oma ääni, erityisesti oma lauluääni on hyvin, hyvin intiimi osa itseä. Kun laulat, olet kosketuksissa johonkin hyvin syvään olemuksesi osaan, todella herkkään ja aitoon kohtaan itsessäsi. Äänesi ulottuu mielesi ja minuutesi tuolle puolen ja saatat hyvin koskettaa jotain arkitodellisuuden ylittävää, ehkä hieman tuntemattomalta tuntuvaa ulottuvuutta.

 

Kun laulat, olet yhteydessä sielusi kanssa. Jos silmäsi ovat sielun peili, laulusi on sielun kieli.

 

Kun siis tulet lauluäänesi kanssa esiin, tulet esiin todellisena itsenäsi - paljaana ja haavoittuvaisena. Äänesi kertoo siitä kuka todella olet ja mitä sinussa juuri kyseisellä hetkellä tapahtuu. Ei siis ihme, että sen kuuluminen voi jännittää! Tämä autenttinen itse, se kuka aidosti ja rehellisesti olet, on nimittäin opittu elämän monenlaisten kokemusten myötä piilottamaan. Sen päälle on kasattu monenlaista suojakerrosta ja muuria, jotta se pysyisi suojassa maailmalta. Toki kaikelle suojautumiselle on ollut hyvät syynsä ja se on monissa kohdin ollut tarkoituksenmukaista. Kuitenkin lähestulkoon jokaisen meistä kohdalla näistä suojakerroksista, erilaisista defensseistä, on tullut lopulta myös tarpeettomia mekanismeja, jotka nykyhetkessä lähinnä estävät meitä elämästä täysipainosta, kukoistavaa elämää….sillä mikä pahinta, näillä muureilla et eristä itseäsi pelkästään maailmasta vaan myös sinusta itsestäsi, ja siten estät itseäsi tuntemasta sitä kuka todella olet.

  

Oman äänen kohtaaminen on hyvin suora reitti autenttisen itsen luo - silta sisimpään. Kun laulat, et pysy piilossa itseltäsi vaan kohtaat sen kuka aidosti olet. Tästä syystä on todella hyvin ymmärrettävää, että monia meistä oman äänen paljastaminen - jopa itselle - pelottaa….se kun tarkoittaa todellisen itsen paljastamista ja haavoittuvaiseksi asettumista. Mutta juuri tässä on myös asian kimmeltävä hopeareunus: koska oma äänesi toimii suorana reittinä itsesi luo, se tarjoaa kerrassaan huiman mahdollisuuden eheytymiseen.

 

Kun lähdet kohtaamaan omaa ääntäsi (ja itseäsi) tietoisesti ja lempeän rehellisesti, tulet kuulluksi aitona itsenäsi…ja voit lempeän vanhemman tavoin kylvettää tätä herkkää sisintäsi ehdottomassa hyväksynnässä ja rakkaudessa. Tämä on luultavasti paras lahja minkä voit itsellesi antaa! Haavoittuvaiseksi antautuminen voi aluksi jännittää, mutta haavoittuvaisuus myös herättää luontaisesti myötätunnon…jolloin syntyy aito yhteys. Yhteys sinuun itseesi…ja sen kautta myös muihin ihmisiin. Ja koska olet oman äänesi kanssa kosketuksissa syviin itsesi osiin, nostaa sen kanssa työskentely hyvin usein esiin niitä varjossa olleita puolia itsessäsi, jotka vielä kaipaavat eheytymistä - rakastetuiksi tulemista. Niitä syviä tunteita ja uskomuksia, jotka helposti muuten pysyisivät piilossa. Oma ääni on hyvin rehellinen ja suorapuheinen opas, mutta onneksi myös erinomaisen lempeä ja hoitava kumppani kunhan sen kanssa lähtee tiiviiseen yhteistyöhön.

 

Toki tämä kaikki vaatii hieman rohkeutta. Omalle äänelle ja sen herättämille asioille avautuminen tarkoittaa useimpien meistä kohdalla sitä, että toimii pienestä pelosta huolimatta. Sitä, että kohtaa äänensä ja itsensä, vaikka hiukan aluksi hirvittää. Pienin askelin, turvallisessa tilassa tämä kaikki on kuitenkin täysin mahdollista - ja lisäksi uskomattoman voimauttavaa. Meissä kaikissa on kyllä tähänkin tarvittava rohkeus; olemme niin paljon vahvempia kuin uskommekaan!

 

Asia on mielestäni äärimmäisen tärkeä, sillä äänessäsi on todella kyse valtavan paljon suuremmasta asiasta kuin “kauniista lauluäänestä”: kun eheytät suhteen ääneesi, eheytät samalla hyvin pitkälti suhteen itseesi. Ja juuri sinä ja sinun äänesi monella tasolla on tärkeä osa kokonaisuutta tässä yhteisessä sinfoniassamme.

 

Siksihän sinä tänne olet tullut - tuomaan ainutlaatuisen äänesi, oman todellisen itsesi ja koko potentiaalisi ilmentymään maailmassa!

 

- Anna

 

 

(kirjoitus julkaistu alunperin 31.8.2021)

 

TILAA ILMAINEN OPAS "SUPERVOIMANA OMA ÄÄNI"

Saat viisi käytännön vinkkiä, joiden avulla voit alkaa hyödyntämään oman äänesi transformatiivista voimaa elämässäsi ja tehdä äänestäsi lopulta huikean hyvinvointiasi tukevan työkalun.

Tietosi ovat turvassa!