BLOGI

Tunnetko jo tämän ihmeellisen lääkkeen? - 5 tapaa millä ääni vaikuttaa hyvinvointiimme

May 07, 2024

Huomaatko itsessäsi kutkuttavaa kiinnostusta ääntä ja sen vaikutuksia kohtaan? Tai ihmetteletkö mistä tässä nousevassa ilmiössä oikein on kyse? Mahdollisesti jopa epäilet, että kyseessä saattaa olla jokin uusi newage-huuhaa-höpöhöpö -ilmiö?

Siinä tapauksessa kannattaa jatkaa lukemista, sillä kerron seuraavaksi joitakin mahdollisesti mielenkiintoisia asioita äänestä ja sen vaikutuksista meihin ihmisiin. Ehkä tämän jälkeen tiedostat selkeämmin miksi asiasta kannattaa(kin) olla kiinnostunut.

 
Ääni on valtavan paljon muutakin kuin mitä yleisesti olemme oppineet ajattelemaan.
 

Koulussa olet ehkä oppinut, että ääni on liikkeestä syntyvää energiaa; värähtelyä, joka etenee aineessa, esimerkiksi ilmassa tai vedessä, aaltona.  

 

Se mitä et luultavasti kuitenkaan koulussa oppinut on, että myös aivan kaikki muu olevainen tässä maailmankaikkeudessa on luonteeltaan energiaa. Ja siispä kaikki olevainen myös tuottaa ääntä - aina yksittäisestä atomista valtaviin planeettoihin. Koko olemuksemme, niin fyysinen kehomme, tunteemme kuin ajatuksemmekin ovat myös värähtelevää energiaa. Eli ääntä!

 

Ei siis mikään ihme, että äänen vaikutukset meihin ihmisiin (ja muuhun luomakuntaan) ovat sekä syvät että todella laaja-alaiset. Ääni vaikuttaa meihin oikeastaan jokaisella olemuksemme tasolla...ja vastaavasti myös me itse vaikutamme tietysti ympäröivään todellisuuteen äänellämme, omalla värähtelyllämme. 

 

Eikä kyseessä ole (länsimaisten tiedemiesten harmiksi) lainkaan mikään uusi keksintö: äänen ja musiikin hyödyntäminen eheyttävässä tarkoituksessa on ikiaikaista tietämystä, yksi ihmiskunnan vanhimmista keinoista vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. Äänen käyttö pyhänä ja lääkinnällisenä välineenä voidaan jäljittää tuhansien, jopa kymmenien tuhansien vuosien taakse. Tämä viisaus vain on (…meiltä länsimaisilta etenkin) ollut hieman unohduksissa ja olemme sitä vasta hiljalleen palauttamassa takaisin tietoisuuteemme ja käyttöömme.

 

Miten tämä ihmeellinen lääke sitten hyvinvointiimme vaikuttaa? 
 

Äänellä on selkeitä vaikutuksia ainakin seuraavalla viidellä eri olemuksemme tasolla:

 
  1. Fyysinen keho  Fyysisen kehon tasolla ääni vaikuttaa tasapainottavasti valtavaan määrään kehollisia toimintoja mm. aktivoimalla vagushermon toimintaa ja typpioksidin tuotantoa. Parasympaattinen hermosto astuu esiin ja tuo mukanaan rentoutumisen tilan. Äänenkäyttö laulaen myös kasvattaa hengityskapasiteettia ja harmonisoi hengityksen rytmiä, lisäten elinvoimaisuutta ja jopa pitkäikäisyyttä. Lisäksi äänenkäyttö aktivoi aivoja hyvin laajasti ja lukuisin eri tavoin, vaikuttaen mm. monien hormonien tuotantoon ja aivoaaltoihin (eli tietoisuuden tilaan).  

  2. Ajatukset  Kun keho rauhoittuu, mielikin rauhoittuu. Äänen kokeminen on myös varsin kokonaisvaltaista ja tapahtuu tässä ja nyt. Niinpä ääneen uppoutuminen auttaa usein tehokkaasti rauhoittamaan ylikierroksilla käyvän, kiireisen mielen ja laskeutumaan läsnäolevaan hetkeen. Harmonista ääntä pidetään jopa eräänlaisena ohituskaistana meditatiiviseen läsnäolon tilaan -ja siksi oivallisena meditaation keinona myös heille “jotka eivät osaa meditoida”.  

  3. Tunteet  Ääni ja musiikki toimii erinomaisena tunteiden kokemisen ja irtipäästämisen välineenä. Omaa ääntä käyttämällä voi päästä tehokkaasti kulkemaan rationaalisen mielen ja kielen tuolle puolen, nonverbaalisen ilmaisun ja tunteiden maailmaan, mikä mahdollistaa tunteiden kohtaamisen kielellä, jota ne paremmin ymmärtävät. Äänen avulla monenlainen tunteiden ilmaisu onkin varsin luontevaa, mikä saa tunne-energian tehokkaasti liikkumaan kehossa. Ja erityisesti oma ääni herkkänä ja intiiminä itsemme osana myös nostaa usein esiin syvällekin haudattuja tunteita ja mahdollistaa siten niiden kohtaamisen ja puhdistumisen.  

  4. Henki / sielu / todellinen luontomme  Kun keho ja mieli tasapainottuvat, avautuu itsessä luontaisesti tyyni läsnäolon tila. Tässä tilassa on mahdollista kuulla ja kokea itsensä ja ympäristönsä uudella tavalla ja päästä kontaktiin korkeamman olemuspuolensa kanssa, kuullen selkeämmin hienovaraisen sisäisen äänensä, joka niin helposti jää elämän melskeen jalkoihin, äänekkään (ego)mielen puheen peittoon. Syntyy yhteys todelliseen itseen, sielun taajuuteen, tasapainoon.  

  5. Sosiaaliset vaikutukset  Kuorolaulajat ovat onnellisempia ja terveempiä, kertovat tutkimukset. Eikä ihme, sillä yhdessä laulamisessa on usein huikean voimallinen ja parantava energia. Kun äänet yhdistyvät, syntyy tila, jossa ihmiset kommunikoivat suoraan sydämestä sydämeen, eikä sanoja tarvita. Sydänyhteys ei edes tapahdu pelkästään psykologisella vaan myös fysiologisella tasolla: on todettu, että ryhmässä laulavien sydämen sykkeet alkavat harmonisoitua keskenään, eli yhteinen sävel löytyy hyvin konkreettisesti. Yhteys toisiin ihmisiin on yksi psykologinen perustarpeemme ja siten valtavan suuri tekijä hyvinvoinnissamme.

 

Äänen energiavärähtely vaikuttaa siis varsin laajasti olemukseemme, kaikilla keho-mieli-henki -systeemimme tasoilla, sisäänpäin ja ulospäin.

 
 
Haluaisitko tutustua lähemmin tähän ihmeelliseen lääkkeeseen ja ottaa sen hyödyt käyttöön omassa elämässäsi?

Kyse ei ole vaikeasta tai monimutkaisesta salatieteestä, vaan varsin yksinkertaisesta ja kaiken lisäksi meille ihmisille hyvin luontaisesta asiasta.

 

Mikä tahansa äänenkäyttö ei kuitenkaan lääkkeenä toimi, vaan äänen eheyttävien hyötyjen käyttöönotto vaatii nähdäkseni paitsi tietoisuutta, myös tietynlaista lähestymistapaa. Kutsun tätä transformatiiviseksi tai holistiseksi äänenkäytöksi. Tätä lähestymistapaa edustaa esim. jooginen äänenkäyttö / äänijooga.

 

Mikäli haluat oppia hyödyntämään ääntä elämässäsi, mahdollisuuksia on monia. Voit aloittaa vaikka tilaamalla ilmaisen oppaani "Supervoimana oma ääni", josta saat muutaman yksinkertaisen käytännön vinkin äänesi käyttämiseen eheyttävällä tavalla.

 

- Anna

 

P.S. Kyse on huikeasta työkalusta, jota ei missään tapauksessa kannata jättää hyödyntämättä. Eikä tällä ihmeellisellä lääkkeellä ole kuin positiivisia sivuvaikutuksia!

 

(julkaistu alunperin 31.7.2022)

 

 

TILAA ILMAINEN OPAS "SUPERVOIMANA OMA ÄÄNI"

Saat viisi käytännön vinkkiä, joiden avulla voit alkaa hyödyntämään oman äänesi transformatiivista voimaa elämässäsi ja tehdä äänestäsi lopulta huikean hyvinvointiasi tukevan työkalun.

Tietosi ovat turvassa!